Akcija!
 • Toskana5
 • Toskana4
 • Toskana2
 • Toskana

Na lepše med Toskanske griče

230.00 225.00

Kategorija:

TOSKANA – ljubezen moja…

V Toskani, ki je za nekatere najlepša, najbolj pisana, naj-fotogenična dežela na svetu, mesta in podeželje živita z roko v roki že stoletja. Pokrajina, ki na vsakem koraku razvaja s toplim sredozemskim soncem, zelenimi griči, nasadi oljk in vinske trte; kjer se bleščijo prekrasne kamnite vile, vznikajo termalne vode in kjer se širi čaroben vonj po vrhunski hrani, nudi široko paleto možnosti za nepozabno sprostitev in doživetje. Siena, San Gimignano, Pienza, Montepulciano,.. so samo nekatera zanimiva mesteca, kjer se bomo ustavili. Slikovita pokrajina, ki jo občudujemo na razglednicah in filmih in ki ni običajno v masovnem programu turističnih agencij, bo zagotovo »posladek« za dušo in 

DATUM: 31. 05. – 02. 06.2019

ZAKAJ v TOSKANO:

 • Ker bo v tem času na zaobljenih gričih valovilo morje kontrastnih barv
  • Ker vas bomo opozarjali na drobne pozornosti in kraje, kjer so bili posneti znani filmi
  • Ker bomo morda naleteli na znameniti rally 1000 milj dirkalnih starodobnikov
  • Ker bomo obiskali mesto, kjer se pod zemljo skrivajo mogočne vinske kleti
  • Ker bomo obiskali mesto na skali, ki ga je dal zgraditi papež Pij ll
  • Ker bomo videli kraje, stare vile, ciprese, predelovalnice oljk, ki jih sicer občudujemo samo na razglednicah, se povabili na degustacijo vina in sira
  • Ker bomo izvedeli, zakaj vino Brunello iz Montalcina dosega vrtoglave cene, tudi po več 1000 € za steklenico
  • Ker bomo okušali Toskansko hrano in spoznali, zakaj je toskanski kruh neslan
  • Ker je to drugačen izlet, kjer ne smete manjkati

Predviden program: 

Petek, 31. 5. 2019

Vožnja z vmesnimi postanki proti Toskani, kjer bomo najprej zavili v San Gimignano, žepno, srednjeveško mestece na hribu, ki so ga zaradi številnih visokih starih stolpov poimenovali kar Manhattan. Pravijo, da so tam doma najboljši slaščičarji, da tam kuhajo najboljši kapučino. Odlično za kratek premor po zasanjani pokrajini. Dobro razpoloženi bomo naredili še kakšen postanek, opozorili vas bomo na drobne detajle, kot so osamljeno drevo, velike obroče sredi polj in priložnosti za odlične fotke, skupinske posnetke, bo več kot dovolj. Ustavimo se tudi v Montalcinu, kjer je najpomembnejša dejavnost pridelava vina, svetovno znanega Brunello di Montalcino, ki dosega vrtoglave cene. Menda zaradi tega, ker ga pije tudi Papež. Proti večeru bomo že v našem hotelu v letoviškem mestecu v Chianciano Terme.

Sobota, 1. 6. 2019

Po zajtrku bomo zavili na stranske poti. Pokrajina bo v tem času pisana in neskončna polja, toskanske vile in velika gospodarska poslopja, obdana s cipresami in makadamskimi potmi, male vasice in mesteca, stisnjena na vrhove hribov, nam bodo bistrila oči in narekovala postanke. Eno takšnih mestec na skali je Pienza, ki jo je v 15. stoletju dal zgraditi papež Pij ll. Nekaj kilometrov stran je še eno prekrasno srednjeveško mestece Montepulciano, najvišje ležeče v Toskani s 605 m nadmorske višine, znano po ogromnih podzemnih kleteh, po baziliki in številnih znamenitostih. Za obzidjem mesteca so ulice s trgi, natrpanimi s cerkvami v renesančnem slogu, znano predvsem po vinu Nobile. Opozorili vas bomo, kje se običajno zadržujejo znana imena filmske industrije, ob sobotah je tam tudi sejem starin. Povabili se bomo tudi na degustacijo vina Nobile in njihovega odličnega ovčjega sira.
Obšli bomo male vasice in mesteca, se morda ustavili v topliški vasici Bagno Vignjoni, ki ima v središču kraja namesto osrednjega trga ograjen srednjeveški bazen z arkadami.

Nedelja, 2. 6. 2019

Mirna nedelja bo odlična priložnost za sprehod po Sieni, po značilnih ozkih ulicah, ki obkrožajo osrednji trg v obliki školjke – Piazza el Campo. Stavbe okrog trga simbolizirajo zlato obdobje mesta med letom 1260 in 1348, ko so bogati meščani omogočili gradnjo mogočnih stavb. Velja si pogledati tudi Sienski duomo, ki sodi med najveličastnejše katedrale na svetu, pa 102 m visok zvonik Torre del Mangija, pa mestno hišo … in se na slovesu okrepčati s pravim, velikim italijanskim kapučinom in kakšno slastno toskansko dobroto. Takrat je tam tudi nekaj prireditev, med drugim nedeljski sejem, kje se bomo zaustavili pred povratkom.
Čaka nas obilo lepih pogledov in nepozabnih trenutkov..

KULINARIKA

Revščina skozi zgodovino je izoblikovala toskansko hrano. Zato značilne toskanske jedi – tako kot večina toskanske kuhinje – temelji na preprostih sestavinah in osvežilni naravnosti pri pripravi in postrežbi hrane. Kako preprosta je toskanska hrana, nam postane jasno že ob prvem grižljaju. Antipasti (predjedi) so zelo neposredni: pogosti sta gnjat in salama. Navadno gnjat vam ponudijo z melono ali figami. Priljubljeni so crostini – popečeni koščki kruha, ki jih pokapajo s toplim olivnim oljem in namažejo s sardelno pasto, pasto iz pinjol, sira in bazilike ali jetrnim namazom s kaprami. Kot začetno jed, primi, ponudijo testenine (pasta), riž, juho ali polento. Značilne so jedi iz testenin, med katerimi so najbolj znameniti rezanci z zajčjo omako. Lahko vam ponudijo tradicionalne testenine s paradižnikovo omako ali z mesom, specialitete pa so testenine, polnjene s skuto – tortelli in na roko narejene testenine v okolici Sienne. Najbolj so navdušeni nad juhami, v katerih se zelenjava kuha toliko časa, dokler ne nastane gosta enolončnica. Priljubljene so tudi fižolova, čebulna in na obali ribja juha. Secondi ali glavna jed vsakega obeda je meso. Najbolj znana mesna jed je bistecca alla fiorentina. To je zrezek iz rostbifa belega goveda, za katerega je potrebno kar globoko seči v žep. Meso pokapajo z olivnim oljem, začinijo in pečejo na žerjavici. Meso pripravljajo na sto in en način (seveda na žaru) z različnimi omakami (vinske, paradižnikove …). Ob obali pa seveda dobite tudi ribe in morske sadeže. Ni treba posebej dodati, da sta zelenjava in sadje skoraj brez izjeme izvrstni. V restavracijah so pogosto razočarani nad sladicami, saj jih ne pripravljajo sami in jih močno sladkajo z likerji. Najboljše je sadje in seveda sladoled v gelateriji. Med značilnimi sladicami je okusno mandljevo pecivo z desertnim vinom in siennski kolački z lešniki in kandiranim sadjem. V Toskani boste dobili tudi vse vrste italijanskih in toskanskih sirov.

Vključeno v ceno:

 • avtobusni prevoz,
 • vstopne takse za v mesta, stroški cestnin, parkirnin, šoferjev..
 • 2x polpenzion v hotelu 3*,
 • taksa,
 • degustacija vina Nobile in sira Pecorino,
 • vodstvo in organizacija

Možna doplačila na osebo:  1/1 soba 50 €, rezervacija sprednjih sedežev 10 €, zavarovanje rizika odpovedi in Coris po ceniku